maandag 15 september 2014

paella

paella - TN

Padalalala paella! Oehh love me some good paella. Ik at het gisteravond en ik vond/vind het heerlijk. Een lekker rijkgevuld gerecht waar je super van kunt eten met meerdere mensen. All you need is one big pan. Oftewel ook nog eens weinig afwas, wat ik als student ook altijd erg prettig vind (lees: geen vaatwasser). Wat zit er allemaal in deze paella?

voor 5 personen:
  • Risottorijst (+/- 450 gram)
  • Kipfilet (+/- 350 gram)
  • Chorizo (150 gram)
  • Doperwten (160 gram)
  • Paprika (2 stuks)
  • Tomaat (6 à 7 stuks)
  • Ui (1 grote)
  • Tomatensap (200 ml) (kun je ook weglaten en wat meer bouillon toevoegen)
  • Knoflook (4 teentjes)
  • Peterselie (vers, naar smaak/3 eetlepels)
  • Rozemarijn (3 eetlepels)
  • Tijm (1 eetlepel)
  • Paprikapoeder (2 theelepels)
  • Kip bouillon (2 blokjes)
  • Witte wijn (200 ml, naar smaak meer)
  • Peper & Zout
  • Olijfolie
  • Garnalen (voor de liefhebbers)
Voor het maken van de paella bak je eerst in een beetje olie één uitgeperst knoflookteentje met de kip, een halve eetlepel rozemarijn en peper en zout. Dit doe je al in de paella pan zodat er wat knoflook een kipsmaak in de pan blijft. Snijd ondertussen de tomaat, de paprika en de ui in kleine blokjes.Wanneer de kip gaar is haal je deze uit de pan en houd apart. Bak vervolgens de rest van de knoflookteentjes (uitgeperst) samen met de chorizo en de ui tot de chorizo lekker gaat geuren (+/- 5 minuutjes). Voeg vervolgens de rijst toe en wacht tot deze glazig wordt. Als de rijst glazig is voeg je de wijn toe, laat dit inkoken. Voeg de tomaat, paprika, tomatensap en de kruiden (paprikapoeder, rozemarijn, tijm, peper en zout) bij de rijst. Schep dit om en voeg dan een beetje bouillon toe. Voeg steeds kleine beetjes bouillon toe en laat de rijst dit opnemen, wanneer alles is opgenomen voeg je weer een beetje bouillon toe, net zo lang tot de rijst gaar is (ik heb het niet bijgehouden, maar het duurt vrij lang; ik gok rond de 30 minuten). Ergens halverwege dit proces voeg je de doperwten toe. De peterselie hak je ondertussen grof, je kunt deze meteen bij de paella doen en nog wat achterhouden voor de ganering, of je kunt alles meteen door de paella heen scheppen. Wanneer je nog garnalen gebruikt kun je deze langzaam bovenop de paella gaar laten worden of je kunt ze in een apart pannetje even kort bakken en daarna aan de paella toevoegen. Als je alle stappen hebt voltooid en de rijst goed gaar is, proef dan nog een laatste keer en breng eventueel nog wat meer op smaak met zout en peper. En dan, padada paella! Eetsmakelijk!



Geen opmerkingen: